Kost och träning – vad bör man tänka på?

Många av oss vill kunna leva ett liv där vi både är hälsosamma men även slipper gå efter strikta dieter. Vi vill hitta en balans där vi kan lyxa till det utan att få dåligt samvete och där träningen är en naturlig del av våra liv. Detta är dock svårare än det låter!

Vi hamnar alla i olika svackor ibland vilket är helt okej! Träningen kan ibland kännas som ett måste och man orkar inte laga de där hälsosamma middagarna längre. Man tappar helt enkelt lusten. Känner du igen dig?

Det viktiga är att inte låta en sådan period vara för länge. Du skulle bli förvånad om du visste hur snabbt man kan hitta tillbaka till rutinerna! Min egna erfarenhet säger att det kan krävas en bra kostdag och ett träningspass så känns det plötsligt som att man ät tillbaka på banan! Det scenariot man vill undvika är:

…äh, jag har redan slarvat flera dagar, jag kan lika gärna fortsätta….

Kostens betydelse för träningen

Anledningen till varför jag inte säljer träningsschema med uppföljning är enkel: det är omöjligt att utvärdera ett kostschema utan att ha koll på kostintaget! Dina resultat påverkas i allra högsta grad av kosten, både om du ligger för lågt i kcal eller för högt.

Jag förespråkar inte att gå på kostschema hela livet och väga/mäta/räkna konstant. Men att gå på kostschema under några veckor är en bra erfarenhet och du får en förståelse för ditt behov. Kostschema är toppen för dig som känner att:

jag tränar och tränar, känner mig starkare men ser inga resultat!

Underskott/överskott/deff – vad är vad??

I de fall då du önskar att få mer synliga muskler, alltså deffa (minska kroppsfettet) är ett kcal underskott alternativet. Det gör du genom att äta färre kcal än du gör av med (rekomenderat är 500 kcal om dagen). Detta går alltså hand i hand med din träning. Ju mer du tränar destå mer kan du äta. Men att bygga muskler samtidigt som man deffar är ett hett debbaterat ämne och det mesta visar på att du inte kan bygga muskler på underskott. Därav väljer många att ligga på överskott i kcal, bygga muskelmassa för att sedan försöka behålla muskelmassan och tappa fett med underskott.

Man ska inte ligga för lågt eller för högt! Det behövs egentligen inte mer än 500 kcal -/+ för att nå den önskade effekten. Men glöm då inte proteinets betydelse för musklernas uppbyggnad!

Så, får man aldrig lyxa till det?

Jo, jag tycker att man ska försöka sträva efter en balans där man har någorlunda koll på sitt intag majoriteten av dagarna. Undvik att lyxa till det varje dag, det blir mycket i längden. Satsa på något extra gott på fredag eller lördag och se till att hitta en träningsrutin som håller. Känner du att du tappat fokus och behöver hjälp att hitta tillbaka så kan kostschema vara ett alternativ.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.